www.krolevets.com/forum www.krolevets.com/forum
Все про життя Кролевця. Приєднуйтеся!

www.krolevets.com


 
 ДопомогаДопомога   ПошукПошук   Список учасниківСписок учасників   ГрупиГрупи   ЗареєструватисьЗареєструватись 
 ПрофільПрофіль   Увійти, щоб переглянути приватні повідомленняУвійти, щоб переглянути приватні повідомлення   ВхідВхід 

Дошка оголошень на сайті Кролевця
Cьогодні: четвер березня 28, 2024 6:20 pm
www.krolevets.com/forum


Реклама на сайті Кролевця! - www.krolevets.com
Курсы НБУ
Історичні пам'ятки (ФОТО)

 
Нова тема   Відповісти    www.krolevets.com/forum -> Кролевець туристичний
Попередня тема :: Наступна тема  
Автор Повідомлення
Volodymyr
Site Admin


З нами з: 06.06.06
Повідомлень: 469
Звідки: Кролевець

ПовідомленняНаписане: четвер липня 03, 2008 9:39 am    Тема повідомлення: Історичні пам'ятки (ФОТО) Відповісти цитуючи


Садибний будинок Рудзинських
http://krolevets.com/rudzynskyh.php


Садибний будинок Огієвських
http://krolevets.com/ogiyevskyh.php

На сайті є карти, інформація, історичні довідки про наші кролевецькі цікавинки
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення Відіслати e-mail Відвідати сайт учасника
Містер



З нами з: 10.07.09
Повідомлень: 111
Звідки: Кролевець

ПовідомленняНаписане: п'ятниця липня 24, 2009 12:10 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Питання розвитку туризму безпосередньо пов'язане з розвитком "зеленого туризму". А хто знає, що таке? А чи є досвід вдалого діючого проекту? На ці та інші питання можна отримати відповідь у вівторок 28.07.09 в Центрі зайнятості на семінарі про "Зелений туризм", який організований міською радою, центром зайнятості, а проведе його представник Сумського обласного фонду підтримки підприємництва Дмитро Зимін. Чекаємо о 10.30 в конференц-залі ЦЗ за адресою пр. Миру, 7. Чому б не спробувати запрошувати гостей з великих міст та закордону з ціллю презентувати наші околиці та села? А наші річки та ліси? А все, що з цим пов'язане (від рибалки до подорожі на байдарках) як на мене чудово вплине на наступний після відпочинку тиждень (тобто - світовідчуття)! У нас у всіх єх шанс зацйматись зеленим туризмом. Купуєш хату за 5 ооо грн., трохи ремонтуєш - і рекламуєш її в інтернеті! От і все. Деталі - для всіх бажаючих!
_________________
Mister DL
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Volodymyr
Site Admin


З нами з: 06.06.06
Повідомлень: 469
Звідки: Кролевець

ПовідомленняНаписане: п'ятниця липня 24, 2009 3:02 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

*
Обов"язково буду! Дійсно, усім, хто цікавиться даним туристичним напрямком, варто прийти!

Подвзоніть своїм знайомим. Подія, де можна обмінятися думками та почути корисне та нове.

Підтримую ідею пана "Містера"! Також допоможу з рекламою на сайті www.KROLEVETS.com!
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення Відіслати e-mail Відвідати сайт учасника
Кролевич



З нами з: 07.02.09
Повідомлень: 134

ПовідомленняНаписане: п'ятниця серпня 07, 2009 5:26 pm    Тема повідомлення: Про яблуню-колонію Відповісти цитуючи

Ця стаття про андрїївську яблуню здибалася мені на сумському екологічному сайті.

Я вважаю, що реклама ця передчасна з точки зору забезпечення безпеки яблуні. Серед туристської орди знайдуться охочі залізти на яблуню, нарвати букетик під час цвітіння, чи нарізати черенків для клонування цієї диво-яблуні, або ще й увіковічнити себе написами на зразок "Здесь бьіл Ваня"

Коли ж Андріївка забечпечить ефективну охорону яблуні- така реклама буде доречною.

Чи хто знає, хто є автором статті про цю яблуню? Має бути хтось із кролевецьких.

Ось вона, ця стаття:

Яблуня-колонiя
      На околиці старовинного Кролевця Сумської області знаходиться особливий, унікальний об'єкт природно-заповідного фонду України - ботанічна пам'ятка природи загальнодержавного значення "Яблуня-колонія". Зовні - це яблуневий кущ, орієнтовний вік якого - понад 200 років.    
     Пам'ятки природи створюються для охорони особливо цінних в природоохоронному, науковому, пізнавальному, виховному чи іншому відношенні природних об'єктів, невеликих за площею : вікових дерев, самовитічних джерел води, пов'язаних з обрядовими народними дійствами й історією краю, цікавих геологічних відслонень, місць поселення рідкісних рослин і тварин тощо. Надання таким об'єктам статусу природно-заповідного фонду покликане зберегти їх для наших нащадків. Пам'ятки природи можуть мати місцеве або загальнодержавне значення.
В області налічується близько 70 пам'яток природи. Серед них: три - загальнодержавного значення. Наша розповідь про одну з найцікавіших …

     В якій тільки спосіб не пристосовуються живі організми до життя! І навіть серед давно знайомих видів рослин і тварин інколи можна побачити такі, що виділяються серед родичів своєю незвичністю. Хто з нас не знає особливостей росту і розмноження звичайної яблуні? Проте, кролевецька яблуня відрізняється від інших своїм виглядом, віком, а головне - дивовижною здатністю до продовження життя.
     У яблуні давно вже немає її первісного материнського стовбура. Сьогодні на одному з міських майданів, за металевою огорожею, на площі близько 1000 квадратних метрів лежать у різних напрямках 15 прирослих до землі стовбурів - її дітей чи онуків, а, може, правнуків та прапра… Загубився початок цього життя десь у сивій давнині.
     Неперевершеною, ніде більш незнаною особливістю яблуні є її здатність до самостійного укорінення гілками, а значить - до продовження життя. Коли один з прирослих до землі стовбурів має відмерти, його віти стрімко нахиляються до землі і теж приростають. Набравшись сил, вже не віти, а деревця піднімаються знову догори, рясно вкриваючись цвітом навесні та червоно-білими, приємними на смак яблуками восени.
      Завдяки таким своїм особливостям увійшла диво - яблуня до історії садівництва. Наведемо одну з двох згадок про неї в четвертому томі творів І.В. Мічуріна, що вийшов 1948 року. Це його лист до офіційних місцевих інстанцій:

"Райземуправлению, райагроному.
Союз технических культур, старшему агроному.
г. Кролевец, УССР.
      По имеющимся у меня сведениям, в Вашем районе имеется оригинальная яблоня, размножающаяся черенками, находящаяся вблизи станции Кролевец, близ села Андреевка в быв. усадьбе Андрея Василенко, ныне переданной колхозу. На основании постановления Наркомзема СССР, для опытных работ прошу срочно выслать мне 5 черенков указанной яблони почтовой посылкой, предварительно упаковав их во влажный мох…
12 ноября 1931 г. Директор Гос. селек. генет. станции Мичурин."
     Через деякий час, вражений переказами про незвичайну яблуню та результатами своїх дослідів, Іван Володимирович ще раз просить відповідні служби Кролевця надіслати яблуневі живці…
     Від вже далеких мічурінських часів над яблуневим віттям промайнуло більше семи десятиліть - вік вельми поважний для яблуні. За свідоцтвом, що залишив місцевий житель, фахівець райсільгоспуправління М. Дубина, в 1970 році на землі лежало 9 стовбурів яблуні діаметром 30-40 см. Сьогодні їх кількість майже подвоїлась. Дивна яблуня за цей час омолодилась, розрослася вшир. Підрахувавши кількість стовбурів у яблуневому кущі, приходиш до висновку, що це вже п'яте, а може і шосте… її покоління. Отже, вік яблуні значно більший за 200 років. Про сиві часи, пов'язані з віком яблуні, свідчить і надмогильна плита, що покоїться в тіні її гілок. На ній викарбуване:
"Князь Петр Сергеев сын Мещерский
родился 1780 августа 24
умер 1848 февраля 18
от роду 68 лет."
    Напевно, полюбляв князь посидіти в тіні гілок яблуні, скуштувати її смачне кисло-солодке яблуко… Саме через це одна з поширених місцевих назв яблуні - "княжа". А ще люди називають її "крученою" через покрученість стовбурів або "лозівкою" - через здатність рости кущем.
    Тривалий час яблунею опікувались школярі місцевої школи, а нині - юні натуралісти. І це не випадково. Адже крім наукового, естетичного та пізнавального, має яблуня і виховне значення. Саме завдяки поважному ставленню до неї та копіткому догляду дітлахів розростається в Кролевці цей незвичайний яблуневий "гай".
За рішенням виконкому обласної ради від 20.06.1972 р. яблуня оголошена пам'яткою природи місцевого значення під назвою "Яблуня-колонія". У грудні 1998 року Указом Президента України її статус підвищений до загальнодержавного значення. Таким чином, поряд з іншими незвичайними природними об'єктами стала яблуня однією з перлин природно-заповідного фонду України. Приємною несподіванкою є і те, що яблуню знають, навіть, в далекому зарубіжжі.
     Територія, на якій росте яблуня, огороджена і позначена державними охоронними знаками. Проте, поступово розростаючись, яблуневий кущ ладен вирватись за межі огорожі.
     Відвідуючи яблуню, мимоволі замислюємося - де ще ростуть яблуні з отих живців, про які запитував І.В. Мічурін? Чи не втратили вони своєї здатності до розмноження? До яких мічурінських сортів яблуня увійшла складовою? Де ще в області чи інших краях є подібні незвичайні яблуні? Чи інші дерева з чудернацькими пристосуваннями до умов життя…
     Ботанічна пам'ятка природи загальнодержавного значення "Яблуні-колонія" зацікавать багатьох жителів області та її гостей. Вона знаходиться за адресою:
Сумська область, м. Кролевець, вул. Андріївська, 51.
     Дістатися до яблуні можна залізницею або автодорогою "Київ - Москва", що проходять через м. Кролевець.
Довідки можна отримати за телефонами:
(05453) - 5-11-68 Кролевецька станція юних натуралістів;
(05453) - 9-70-71 Кролевецька районна екологічна інспекція;
(0542)-62-90-73 Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Сумській області.
 
http://www.eco.sumy.ua/parks/yabl-kol.html


Останній раз внесено зміни: Кролевич (середа серпня 26, 2009 3:48 pm), редаговано 2 раз
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Volodymyr
Site Admin


З нами з: 06.06.06
Повідомлень: 469
Звідки: Кролевець

ПовідомленняНаписане: п'ятниця серпня 07, 2009 8:23 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

*
На основному сайті вже давно існує сторінка з багатьма фотографіями, картами та статтями...

http://krolevets.com/yablunya.php
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення Відіслати e-mail Відвідати сайт учасника
Кролевич



З нами з: 07.02.09
Повідомлень: 134

ПовідомленняНаписане: середа серпня 26, 2009 3:57 pm    Тема повідомлення: Ще раз про андріївську яблуню Відповісти цитуючи

Цитата:
На основному сайті вже давно існує сторінка з багатьма фотографіями, картами та статтями...


Володю,
Добре було б перенести мого дописа на ту сторінку, що ви про неї пишете. Був би доречний додаток до ваших чудових світлин.

Напевне, я недостатньо наголосив, але мене непокоїть стан охорони яблуні. Хто нею опікується? Що робиться для створення сприятливих умов для перебування туристів ув Андріївці?

Чи в Андріївці розуміють (тепер уже у Кролевці), що йдеться про унікальну, єдину в світі яблуню? Що це неоціненне багатство?
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Volodymyr
Site Admin


З нами з: 06.06.06
Повідомлень: 469
Звідки: Кролевець

ПовідомленняНаписане: середа серпня 26, 2009 4:06 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

*
На рахунок охорони.

З цим складно. Після популяризації яблуні туди потяглися ті, що бажають зцілення, відповідно витоптуючи, гадячи і т.д.
Культури малувато.

До того ж, недавно відчахнулася від старості одна гілка. Якби в цей час хтось був там - почесало б хребта добряче!

Мені здається, туди не можна пускати нікого на територію - тільки в день і тільки під наглядом. Просто заборонити доступ.

Але ж, міліціонера не поставиш цілодобово, а на сторожа навряд чи хто буде розкошелюватися.

Не вийшло б так, що доведеться згодом чухати потилицю!

Горе від розуму - не я сказав.
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення Відіслати e-mail Відвідати сайт учасника
Кролевич



З нами з: 07.02.09
Повідомлень: 134

ПовідомленняНаписане: субота серпня 29, 2009 5:55 am    Тема повідомлення: Абсолютно точно- треба паркан, та й не один Відповісти цитуючи

Як видно, не все тут гаразд.
Цитата:
Після популяризації яблуні туди потяглися ті, що бажають зцілення, відповідно витоптуючи, гадячи і т.д.

З якого це дива це місце стало зцілювати?
Цитата:
Культури малувато.

Як культури не вистача, то дійсно
Цитата:
туди не можна пускати нікого - тільки в день і тільки під наглядом. Просто заборонити доступ.
, із чим я цілком згодний.
Треба 2 паркани, один суцільний, а в середині ще один, такий як у зоопарках- високий і щоб ніхто не проліз. Між суцільним і прозорим внутрішнім парканом можуть проходити відвідувачі й насолоджуватися унікальним витвором природи, попередньо купивши вхідне у касі біля воріт у суцільному паркані.
Поміж стовбурами яблуні може ступати лише нога доглядачів та науковців, усім іншим-зась.
Де взяти гроші на цей паркановий проект? У держави, адже пам"ятка- загальнодержавного значення.
Хто конкретно повинен поставити це питання перед владою? Хтось іх цього списку: Кролевецька станція юних натуралістів; Кролевецька районна екологічна інспекція; Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Сумській області. Перша установі відпадає, друга могла би розбудити третю, що має хоч якийся бюджет. Але спочатку має бути підготовлений кошторис Кролевецькою екол. інспекцією.
Без цього, справді,
Цитата:
доведеться згодом чухати потилицю!

Цитата:

Горе від розуму
. Щось не зрозумів: де ви його побачили в цьому випадку?
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
МАКСИМ355



З нами з: 23.12.19
Повідомлень: 80

ПовідомленняНаписане: субота травня 08, 2021 4:50 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Хочется уже куда-то и выбраться на отдых.
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
jenya26



З нами з: 10.08.19
Повідомлень: 361

ПовідомленняНаписане: вівторок жовтня 10, 2023 4:40 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Многие себе даже не представляют, насколько много интересных мест, есть в Украине, которые стоит посетить. Такими местами, делится автор блога https://vasilevsky.eu/ru/13-pavilyon-vdnh/ . Например, мне показалась интересной статья про 13 павильон ВДНХ в Киеве. Честно говоря, до этой статьи, я о нем, даже ничего не слышал.

Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Показувати:   
Нова тема   Відповісти    www.krolevets.com/forum -> Кролевець туристичний Ваш часовий пояс: GMT + 2 Години
Сторінка 1 з 1

 
Перейти до:  
Ви не можете писати нові повідомлення в цю тему
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете голосувати у цьому форумі

Реклама на сайті Кролевця! - www.krolevets.com




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group