www.krolevets.com/forum www.krolevets.com/forum
Все про життя Кролевця. Приєднуйтеся!

www.krolevets.com


 
 ДопомогаДопомога   ПошукПошук   Список учасниківСписок учасників   ГрупиГрупи   ЗареєструватисьЗареєструватись 
 ПрофільПрофіль   Увійти, щоб переглянути приватні повідомленняУвійти, щоб переглянути приватні повідомлення   ВхідВхід 

Дошка оголошень на сайті Кролевця
Cьогодні: четвер березня 28, 2024 9:14 pm
www.krolevets.com/forum


Реклама на сайті Кролевця! - www.krolevets.com
Курсы НБУ
ЦІКАВІ ФАКТИ З ІСТОРІЇ КРОЛЕВЦЯ
Перейти до сторінки назад  1, 2
 
Нова тема   Відповісти    www.krolevets.com/forum -> Історія Кролевця
Попередня тема :: Наступна тема  
Автор Повідомлення
Larisa



З нами з: 18.04.07
Повідомлень: 4

ПовідомленняНаписане: неділя квітня 06, 2008 3:05 pm    Тема повідомлення: Re: Подземные ходы под парком Відповісти цитуючи

Може комусь щось бабця/дідусь розповідав. Відгукніться![/quote]

Прийди днём на раскопки, там копает парень интересный от биржи-он мне столько понарассказывал, где он лазил, что и ночью кошмары снились. Говорил, что нашёл лаз в подземелье- его призак взял за руку , водил и рассказал историю замка.
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Makar



З нами з: 01.04.08
Повідомлень: 104

ПовідомленняНаписане: неділя квітня 13, 2008 10:27 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Не думав, що про андеграунд так мало знають, всі ці ходи розмежовуються від парку-відділ міліції (там їх заривали під будівлею) - і на вулицю червоногвардійську(там навіть колись трактор провалився на городі). По поводу парку інформація із прадивих уст - біля парку був вхід лазали там десь в 60х рр і доходили до залізних дверей, а на далі СТОП все закрито, якщо кому цікаво може ще щось узнаю.

У мене є фотографії (якщо це можна назвати фотографіями, скоріше ч/б малюнки) 6 церкв, що були в нашому місті.

На місці де стоїть памятник леніну було невелике озеро (точніше велика калюжа)

У кролевці в 50х рр був стриптиз-клуб, ну це зараз називається стрипклуб а раніше хз.
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
vaNes



З нами з: 17.08.07
Повідомлень: 84
Звідки: Krolevets-City

ПовідомленняНаписане: п'ятниця травня 02, 2008 2:53 pm    Тема повідомлення: Как изменялось названия града нашего... Відповісти цитуючи

В оригинале первоначальное название города писалось как Krolewac (Крулевац), а затем в украинском языковом окружении ассимилировалось и стало звучать как Кролевець. В то же время существует второй вариант написания польского названия — Krolewiec (Королевич).

Материал из Википедии
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення Відіслати e-mail
oljalja



З нами з: 10.08.07
Повідомлень: 2

ПовідомленняНаписане: п'ятниця червня 13, 2008 2:58 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Ще з дитинства (80-ті роки) знаю від своєї родички, яка мешкала по вул. Комсомольська, 43, що під парком є погреби. Тому думка VaNesa щодо купців, які під час прроведення ярмарків зберігали там свій товар, підтвержується ще і моїми "глибокими знаннями" на цю тему.
А чи мають ці погребии зв'язок з фортецею чи якимись ровами?
_________________
Курбатова Оля
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення Відіслати e-mail
myzeu



З нами з: 27.05.09
Повідомлень: 209
Звідки: Кролевець

ПовідомленняНаписане: понеділок червня 14, 2010 12:43 am    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

В музеї десятиліттями висіла мапа ярмаркової площи, навіть в кольорі нещодавно з"явилася. На ній підписані торгові ряди. Нещодавно саме під торговими рядами на мапі були знайдені три погреби. Зараз вони відкриті (голова Фролов так нічого і не зробив путньго). Хоча б віддати буржуям, щоб бар зробили підземний. Про підземні ходи тільки балачок багато, а на справді на сьогодні маємо тільки погреба!!!
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
myzeu



З нами з: 27.05.09
Повідомлень: 209
Звідки: Кролевець

ПовідомленняНаписане: неділя грудня 12, 2010 4:56 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

мапу 17-18 століття дивіться тут: http://www.krolevets.com/forum/viewtopic.php?p=3411#3411
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
asik2



З нами з: 04.04.11
Повідомлень: 3

ПовідомленняНаписане: понеділок квітня 04, 2011 10:22 am    Тема повідомлення: Археологiчнi дослiдження Відповісти цитуючи

РАННЯ ІСТОРІЯ МІСТА КРОЛЕВЕЦЬ

Хто ми? Якого роду-племені? Де корені нашого народу? Шляхом кропіткої праці науковців‑істориків вдається дійти висновків, що наближають до реальності.
Часом виникнення Кролевця вважається 1601р. О.Шафонський, а за ним і ряд інших дослідників (В.Семенов, М.Домонтович та ін.) беручи за дату заснування Кролевця 1601р., відзначають, що свою назву місто отримало пізніше – після зведення в ньому укріплень. Час зведення укріплень та й опис самого місця автори дають по–різному.
Влітку 2000р. з ініціативи Кролевецької райдержадміністрації в Кролевці працювала комплексна краєзнавчо–археологічна експедиція. Метою роботи експедиції було уточнення дати виникнення міста Кролевець, історії заселення території, визначення культурно-історичних та охоронних зон. У роботі експедиції брали участь учні профтехучилищ та шкіл Кролевця, місцеві краєзнавці. Значну допомогу і підтримку надавали голова райдержадміністрації М.Нога, заступник голови В.Басанець, завідуюча районним відділом культури В.Зєнченко, Ю.Цикал, А.Карась. Користуючись нагодою, висловлюємо їм щиру подяку.
У ході робіт досліджено 72,8 кв. м. площі, частково обстежені береги річок Свидня, Калище, Добра Вода, Реть, а також відкрито 2 нових поселення.
Дослідження на території міста почались у центральній його частині, де знаходилися пізньосередньовічні укріплення. Залишки укріплень не збереглися, але в “Описах Лівобережної України кінця ХVІІІ - початку ХІХст.” вміщено два плани м. Кролевця з позначеними укріпленнями. Про подібний “План городским собственностям состоящим в городе Кролевце и вне города пахотным собственностям“, який зберігався в міській думі і де “ясно обозначены вал и ров, которыми был обнесен древний Кролевец“ згадує в “Истории города Кролевца“ А.Гур’єв. За цим планом, знятим у 1806р., А.Гур’єв наводить такий опис міста: “город был окружен рвом и валом, которые окаймляли город четыреугольником с 4-х сторон. Вал и ров проходили приблизительно около тюрьмы, усадьбы земской управы, около Загребельского моста. На території укріплення були закладені 2 шурфи.
У південній частині розкопки проводилося в провулку Лермонтова. Де виявили кістки тварин, велику кількість фрагментів гончарного пізньосередньовічного посуду ХVІІ-ХVІІІст., залізне знаряддя, уламки коробчастих кахлів. Серед уламків посуду знайдена сіроглиняна дитяча іграшка‑свистунець у вигляді коника. Голова у коника слабо виділена і майже зливаєтесься з шиєю. Подібна іграшка відома із розкопок у Конотопі.
Другий шурф - закладений у центральній частині укріплення, де нині розташований міський парк. Тут виявлено кістки тварин та фрагменти керамічних виробів, представлені уламками мореного і світлоглиняного посуду (горщики, глечики, макітри, миски, покришки) кінця ХVІІ–ХVІІІст.
Потужність культурного шару в центральній частині укріплення менша, ніж у південній, що, очевидно, пояснюється тривалим функціонуванням тут базарної площі, де ще з середини ХVІІст. і до початку ХХст. проходив відомий Кролевецький ярмарок.
Далі роботи були перенесені на Замковище. За легендою саме тут знаходився королівський замок. Зараз територія Замковища щільно зайнята садибами. Про існування тут якихось укріплень достовірних даних немає. За відомими планами Кролевця, Замковище не входило в укріплену частину міста. А.Гурьев говорить, що Замковище мало “свои укрепления”. При цьому він приводить приклад з провалом у садибі С.Шварца, де були виявлені цегляні стіни якоїсь будови – “укрепления, а может быть погребов, о которых говорит народное предание” . Ще згадується печера, яка утворилася в 1910р. біля садиби Дмитренка, але залишилася не обстеженою. Сьогодні простежити візуально залишки укріплень немає можливості. На Замковищі були закладені 2 шурфи. У шурфах зафіксований бідний культурний шар, потужність якого не перевищувала 30 см. В ньому зустрічалися дрібні невиразні фрагменти кераміки ХVІІІст. та пізнішого часу.
На цьому роботи в центральній частині пізньосередньовічного міста були припинені і зосередилися на околицях сучасного міста.
При обстеженні берегів р.Свидні у колишньому передмісті Козин (тепер це південно-східна околиця Кролевця, яку ще називають Богокут) В.Звагельським навесні 2000р. було відкрите давньоруське селище. Воно розташоване на схилі правого берега Свидні на полі при виїзді з міста на с.Мутин.
Можна припустити, що тут знаходилася легка наземна будівля чи навіс над відкритим вогнищем. У самому вогнищі та навколо нього знайдено небагато фрагментів давньоруської гончарної кераміки, частину залізних гризел від вудил, уламок скляного крученого браслета і невеликий астрагал.
У другому шурфі, розчищена велика господарська яма. Такі ями з обмазаними глиною і обпаленими стінами використовувалися як зернові господарськи ями. Вони відомі з писемних джерел Київської Русі як ”житні ями”. Такі ями, виявлені під час розкопок Д.Березовця у Волинцевому та І.Ляпушкіна у Новотроїцькому, зустрічалися на слов’янських поселеннях вже у другій половині I тис. У заповненні ями знайдені нечисленні дрібні фрагменти давньоруського посуду.
Керамічні матеріали з обох шурфів на Козині представлені давньоруською гончарною керамікою. Вона має чорний, червоний, світло- або темно-сірий колір. Це фрагменти вінець, стінок, денець гончарних давньоруських горщиків. Більшість вінець мають округлений край, загнутий усередину у вигляді валика або зрізану верхню частину вінчика, що є характерною ознакою давньоруського посуду ХІІ - поч. ХIIcт.
Після завершення робіт на Козині дослідження були перенесені у колишнє село Подолове, яке зараз входить до мєжі міста. За О.Лазаревським, це село виникло на початку XVIIст., коли ще не було Кролевця. Розташоване воно на лівому березі р.Реть біля впадіння в неї р.Свидні. Тут, на північно-західній околиці Кролевця, при обстеженні берегів р.Реть на городах, розташованих на терасі її лівого берега місцевим краєзнавцем А.Карасем та О.Бобриком була зібрана гончарна кераміка пізньосередньовічного XVII-XVIIIст. та давньоруського часу. Траплялися фрагменти і ліпного посуду з домішкою шамоту у тісті. При більш детальному обстеженні в цьому місці відкрито багатошарове поселення.
На території однієї з садиб та городі були проведені розкопки, в результаті яких виявили будівлю (житло). Вона була заглиблена на 0,3 м у материк, її кути зорієнтовані за сторонами світу. У підлозі будівлі розчищено 5 ям, чотири з яких відтворюють конструктивні особливості будівлі. Про конструкцію будівлі можуть говорити і залишки обгорілих дерев’яних плах, що утримували дах будівлі.
Великий масив з окремих обгорілих плах, розташованих в ряд, розміщено вздовж однієї із стін будівлі, ймовірно, є залишком дерев’яної стінки, яка обрушилася під час пожежі.
Були виявлені уламки обпаленої глини які могли бути залишками вогнища, влаштованого у неглибокій ямці, обмазаній глиною, або жаровні. Якщо дане припущення справедливе, то ми можемо говорити що досліджувана будівля була житлом.
Даному припущенню не суперечать матеріали, виявлені в заповненні будівлі. Це численні фрагменти ліпного посуду, с коворідок, вальків, уламків обмазки, залізний ніж, уламки серпа і наконечника дротика, швайка, кістяна проколка, 5 прясел (цілі уламки). Характер залягання вказаних матеріалів говорить про те, що після пожежі, в результаті якої було знищене житло, його котлован, поступово запливаючи землею, певний час використовувався як звалище для сміття. Всі виявлені матеріали можуть бути віднесені до київської культури і лягають у хронологічні рамки Vст., а декілька знайдених фрагментів гончарного посуду черняківської культури дозволяють час існування житла обмежити серединою - другою половиною Vст.
Під час розкопок на поселенні були виявлені матеріали, які відносяться до епохи енеоліту - ранньої бронзи. Вони репрезентують найбільш ранній етап існування поселення. Це знаряддя праці з кременю, представлені скребком округлої форми, скобелем-скребком, листовидним наконечником дротика, трикутним наконечником стріли та ретушером. Також знайдені фрагменти посуду культури ямково-гребінцевої кераміки та періоду ранньої бронзи.
У культурному шарі траплялися поодинокі фрагменти ліпного і гончарного посуду волинцевської культури, а також роменської культури. Значно більше зустрічалося фрагментів гончарного посуду давньоруського часу. Це фрагменти вінець, стінок, донець давньоруських горщиків. Вони походять як з підйомного матеріалу, так і з культурного шару. На деяких денцях зустрічались клейма у вигляді хреста та знаків у крузі. Знайдено також кераміку, характерну для 14 - 15ст.
До давньоруського часу могли належати залізний ніж і дужка відра, знайдені у перевідкладених шарах розкопу-2.
Ще один період існування поселення у Подолові відтворює група матеріалів XVII - XVIIIст. Це період виникнення самого села. Як і посуд з фортеці він представлений фрагментами приземкуватих, широкогорлих з прямими вінцями, іноді прикрашеними защипами, горщиків, струнких пропорцій глечиків з вузьким горлом, макітр з прямими майже горизонтально відігнутими вінцями.
До XVII - XVIIIст. відносяться залишки рову, який був чи частиною якихось укріплень, чи мав якесь господарсько-виробниче призначення. Проте серед архівних матеріалів, які приводить О.Лазаревський, є цікавий документ про розподіл спадщини сім’ї Голубів - власників млинів у Подолові. Це охоронний універсал, який гетьман Многогрішний дав сім’ї Голуба: “Овдоть Ивановою, Краснянскую вдову, козачку, обивательку Коропскую, с сынами ея Захарием и Костем, при всех имениях, т.е. млинах на р.Реть, под с.Подоловом, мужем ея построенных, сохраняем где небожчик Иван, муж еи, фундуючи млины, и ров на килкасот саженей на них копаючи, кошт свой тратили”.
Таким чином, на основі археологічних досліджень, сьогодні можна сказати, що перші поселення на території сучасного Кролевця з’являються ще у енеоліт - ранній бронзі про що свідчать матеріали з північного-західної околиці міста - Подолова, отримані в ході робіт на відкритому багатошаровому поселенні.
Другий етап відноситься до ранньослов’янського часу, коли у Подоловому в Vст. існувало поселення київської культури і досліджене житло.
В давньоруський час на території Кролевця існували 2 селища, розташовані на північно-західній околиці (Подолово) і південно-східній (Козин). Матеріали з обох селищ відносяться до XIIст., а селище на Подолові, очевидно, існувало і в більш пізній час аж до XIVст. На межі XVIIcт. виникає село Подолово, а у XVIIcт. поселення у центрі міста, яке ми знаємо під назвою Кролевець. У цей же час воно вперше зустрічається і в писемних джерелах.
_________________
В Кролевце прошло мое детство.
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
myzeu



З нами з: 27.05.09
Повідомлень: 209
Звідки: Кролевець

ПовідомленняНаписане: вівторок листопада 01, 2011 11:18 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Якщо даєте не свій матеріал то етично дати і джерело: http://krolrda.gov.ua/vidomosti/rajon/history/istor_mista_krolev/

Це з книги за 2002 р. Нариси історії Кролевця. Старі матеріали які вже потребуюсть переробки (а деякі вже перероблені та надруковані).

Тут більше представлено:

http://krolrda.gov.ua/vidomosti/rajon/history/
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Показувати:   
Нова тема   Відповісти    www.krolevets.com/forum -> Історія Кролевця Ваш часовий пояс: GMT + 2 Години
Перейти до сторінки назад  1, 2
Сторінка 2 з 2

 
Перейти до:  
Ви не можете писати нові повідомлення в цю тему
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете голосувати у цьому форумі

Реклама на сайті Кролевця! - www.krolevets.com




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group