www.krolevets.com/forum www.krolevets.com/forum
Все про життя Кролевця. Приєднуйтеся!

www.krolevets.com


 
 ДопомогаДопомога   ПошукПошук   Список учасниківСписок учасників   ГрупиГрупи   ЗареєструватисьЗареєструватись 
 ПрофільПрофіль   Увійти, щоб переглянути приватні повідомленняУвійти, щоб переглянути приватні повідомлення   ВхідВхід 

Дошка оголошень на сайті Кролевця
Cьогодні: четвер березня 28, 2024 9:25 pm
www.krolevets.com/forum


Реклама на сайті Кролевця! - www.krolevets.com
Курсы НБУ
Хто такі бандерівці.

 
Нова тема   Відповісти    www.krolevets.com/forum -> Марко
Попередня тема :: Наступна тема  
Автор Повідомлення
марко



З нами з: 04.07.07
Повідомлень: 49

ПовідомленняНаписане: субота грудня 01, 2007 9:43 pm    Тема повідомлення: Хто такі бандерівці. Відповісти цитуючи

31-12-2006 19:42, Ярослав Сватко


Хто такі бандерівці. (З промови на сходинах)


Дорогі Подруги і Друзі! Від деякого часу у нас стало традицією збиратися на Новий Рік відзначити уродини Провідника. При цьому годиться сказати промову про Степана Бандеру. Однак я думаю, що в цей день розповідати людям, які називають себе бандерівцями, біографію людини, яка створила суспільну архітектуру руху, є профанацією самого руху. Краще говорити про світогляд бандерівців – і про Степана Бандеру, ім'я якого український націоналістичний рух взяв собі у назву. Про наше сьогодні й наше завтра. А біографії залишмо історикам.

В день уродин Бандери є доречним поставити питання: хто такі бандерівці? Не у побутовому означенні, на зразок ярлика, який вішається на все, що не відповідає московсько-імперському поняттю правильного стану речей, а стислому значенні слова, планка для якого поставлена Провідником. Планка розуміння своїх суспільних і національних обов'язків, місця і місії в цьому суспільстві.

Так от, якщо подивитись на рух, який гуртувався навколо Бандери, під таким кутом зору, то виявиться, що неодмінною ознакою цих людей була дієвість. Можна до безконечности дебатувати про неправильність суспільного устрою на кухні, на роботі чи в трамваї – але якщо ви вважаєте, що Україну вам повинні змінити Ющенко, Тимошенко, чи ще хтось, за кого ви голосували – ви не бандерівці. Ніхто з них нічого вам не зобов'язаний.

Це ви, Друзі, без жодного стороннього примусу взяли на себе зобов'язання змінити країну і суспільство. То робіть! Можете це робити без самореклами, як вимагає наша етика, – але робіть, щоб були не інформаційні приводи, як люблять говорити наші політики, а діла. Модерна нація в сучасному світі – це соціум, який не заглядає до рота владі, і питає: куди йти і що робити, а поспільство, яке самоорганізується проти внутрішніх та зовнішніх викликів саме, і без цінних вказівок влади, та ставить перед нею незручні питання не лише на виборах.

Якби бандерівці у 1941 році заглядали до рота чинній владі, чи можна будувати Україну – не було б ні Акту 30 червня, ні УПА в 1942 році. Сьогоднішні виклики не відрізняються від тих, з минулого століття. Це вічна ситуація і вічна відповідь на неї: хочеш робити – то роби, а не нарікай, а якщо тобі лише йдеться лише про те, щоб поскаржитись на життя – то не дивуйся, що по тобі топчуться чобітьми. У цьому – життєва позиція Бандери, і в цьому – світогляд людей, які навколо нього гуртувались.

Існують хибні уявлення про джерело дисципліни в ОУН. Своєрідний міт: Бандера сказав – і все робилось. як у годинниковому механізмі. Воно то робилось, але не один голий наказ був стимулом для виконання. І не жорсткий примус, “киями”, був стимулом для підтримання дисципліни в ОУН і УПА.

Той, хто вважає фізичний примус основою дисципліни, не розуміє механізмів духовної влади, яка є набагато тривкіша, механізми якої по суті й стягують націю в єдине ціле. Ця влада більше побудована на особистому прикладі, ніж на примушуванні до дії. Бандера спочатку питав з себе – а потім з друзів, - і тому коли він віддавав наказ, йому важко було заперечити. І тому його влада триває і після його загибелі, хоч матеріялісти цей феномен і заперечують.

Але до кожного з вас, хто думає, що він – бандерівець, хоч часом, подумки, приходить Бандера і каже:
– От я зробив таке і таке, за це заплатив німецьким концтабором і смертю з рук аґента КҐБ, а що Ти зробив для України?
І влада цього простого запитання для людини, яка відчуває себе не біомасою, а повноцінним членом нації, така, що без київ примушує робити героїчні вчинки. А киї – точно би не примусили.

Робити щось для України не тому, що Тебе примушує влада, працедавець чи гін до помноження власних маєтків – це одна з тих ознак, яку неодмінно мали люди, які гуртувалися навколо Бандери. І сам він кришталево відповідав цій ознаці – тому орієнтири, поставлені ним більше, як півстоліття тому, правильно показують напрямок ідейним борцям сьогодні.

Він не приватизував ні будинку на Цеппелінштрассе, ні того, що поруч зруйнованого Бін Ладеном Твін Тауера – бо в тій боротьбі, яку він вів, справжню ціну має не маєток, а життя. Кожен, хто подумки почуває себе бандерівцем, готовий, як аксіому, сказати – не пошкодую життя за Україну. Міркуючи про героїчну загибель у боротьбі з ворогами. Але Україні потрібне ваше життя, а не смерть! Можете віддати Україні безоплатну годину життя в день – віддайте, можете годину в тиждень – теж віддайте!

Можете витратити годину власного часу, щоб розповісти дітям про УПА чи армію УНР? Прийти на могелки з граблями й лопатою і впорядкувати місце останнього спочинку знищених Голодомором? Купити мішок цементу і закласти на цвинтарі фундамент символічного хреста загиблим солдатам армії УНР, УГА чи УПА? А може, ви можете згуртувати зі собою й інших, які цього хреста зварять і встановлять разом з вами? Якщо так – тоді ви бандерівці, навіть якщо не складали устроєвої присяги на Святому Письмі і Тризубі. Якщо ні – не поможе присяга на всіх Святих Книгах усіх релігій світу, навіть складена у Верховній Раді України.

Сьогодні, коли ми зібрались на ці символічні сходини з нагоди уродин Провідника, він, за правом життя, відданого за Україну, разом із своїми побратимами віддає нам наказ: “Встань і борись! Слухай і вір, здобувай і перемагай, щоб Україна була знову могутня, як колись і творила нове життя по власній уподобі і по своїй волі”. Якщо ви бандерівці – спробуйте тільки не виконати.

Слава Україні!
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Primer55



З нами з: 17.06.06
Повідомлень: 911
Звідки: Київ

ПовідомленняНаписане: неділя грудня 02, 2007 6:44 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Марко, як завжди написав "пост" загальноосвітній, але ж треба писати де це ти береш.... ти хоч сам читаєш, що там написано?!!! чи тільки з першого бзц? і взагалі хотілосяб чути, твою думку про все те, як би так мовити, що ТИ написав...
Свою думку... і своїми словами...
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення Yahoo! Messenger
марко



З нами з: 04.07.07
Повідомлень: 49

ПовідомленняНаписане: неділя грудня 02, 2007 9:29 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Маєте рацію щодо джерела.
Це взято з Майдану. Я вміщую лише ті матеріяли, що збігаються з моєю позицією й думкою. У багатьох випадках й так усе ясно, і подавати коментарі було б зайво.
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
axelbach



З нами з: 28.07.20
Повідомлень: 10

ПовідомленняНаписане: вівторок липня 28, 2020 12:14 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Дякую за корисну інформацію.
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Pedan



З нами з: 03.09.20
Повідомлень: 17

ПовідомленняНаписане: субота вересня 05, 2020 1:24 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

мнение о них не однозначное
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Wiktori9iTil



З нами з: 15.10.20
Повідомлень: 41

ПовідомленняНаписане: четвер жовтня 15, 2020 7:01 pm    Тема повідомлення: Відповісти цитуючи

Это магический зверь, которого боятся русские)
Догори
Переглянути профіль користувача Відіслати приватне повідомлення
Показувати:   
Нова тема   Відповісти    www.krolevets.com/forum -> Марко Ваш часовий пояс: GMT + 2 Години
Сторінка 1 з 1

 
Перейти до:  
Ви не можете писати нові повідомлення в цю тему
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі
Ви не можете редагувати ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете видаляти ваші повідомлення у цьому форумі
Ви не можете голосувати у цьому форумі

Реклама на сайті Кролевця! - www.krolevets.com




Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group